Cloud
Loading Events
all events
img
Wspaniały warsztat, niezwykła umiejętność, zwłaszcza dla przedszkolaka. Naszą tradycją jest wypiekanie chleba – polska kultura, kawałek historii, niezwykły posęp cywilizacji, życie naszych dziadków. Cały proces uczy sekwencji, a walory zapachowe i smakowe dopełniają wszystkiego.

Cel

Poznamy proces wypiekania chleba, różne jego gatunki a także odpowiemy sobie na pytanie: skąd się wzięła mąka? I kto to jest młynarz?

  • Degustacja różnych gatunków chleba.
  • Poznamy proces od ziarna zboża do bochenka.
  • Zapoznamy się z miarami stosowanymi w kuchni.
  • Odmierzymy składniki potrzebne do wypieku chleba.
  • Poćwiczymy smarowanie kromki masłem przy użyciu noża.

Materiały

  • Mąka
  • Drożdże
  • Woda
  • Sól
  • Ziarna
  • Forma do pieczenia
  • Rozrysowany przepis
  • Miary, miska, łyżka, nóż
  • Karty z procesem powstawania mąki