all events
Wspaniały warsztat, niezwykła umiejętność, zwłaszcza dla przedszkolaka. Naszą tradycją jest wypiekanie chleba – polska kultura, kawałek historii, niezwykły posęp cywilizacji, życie naszych dziadków. Cały proces uczy sekwencji, a walory zapachowe i smakowe dopełniają wszystkiego.
Cel
Poznamy proces wypiekania chleba, różne jego gatunki a także odpowiemy sobie na pytanie: skąd się wzięła mąka? I kto to jest młynarz?
- Degustacja różnych gatunków chleba.
- Poznamy proces od ziarna zboża do bochenka.
- Zapoznamy się z miarami stosowanymi w kuchni.
- Odmierzymy składniki potrzebne do wypieku chleba.
- Poćwiczymy smarowanie kromki masłem przy użyciu noża.
Materiały
- Mąka
- Drożdże
- Woda
- Sól
- Ziarna
- Forma do pieczenia
- Rozrysowany przepis
- Miary, miska, łyżka, nóż
- Karty z procesem powstawania mąki