all events
Dzisiaj kulinarnie przeżyjemy ten dzień. Dzieci będą mogły poznać cały proces kiszenia ogórków i oczywiście aktywnie w nim uczestniczyć. To wspaniała uczta dla naszych zmysłów, zapach czosnku, kopru, chrzanu, chropowata skórka, smak słonej wody i smaaaaak ogórka!
Cel
Umyjemy słoiki, umyjemy ogórki i poukładamy wszystko w słoju, zalejemy słoną wodą, dowiemy się
czy sól rozpuszcza się w wodzie. Przygotujemy piękne etykiety i gotowe! Przez żołądek do serca.
- Poznamy proces kiszenia ogórków
- Dowiemy się czy to owoc czy warzywo?
- Jak rosną ogórki, na drzewie, na krzewie, na ziemi czy w ziemi?
- Posmakujemy ogórki przyrządzone na różne sposoby
Materiały
- Słoiki
- Ogórki
- Czosnek, koper, chrzan, liść wiśni
- Sól, woda
- Papier, kredki, klej